Roboty

Lepra

Robot zvaný Lepra je navrhnutý preto, aby prešiel danú dráhu bez toho, aby sa z nej dostal von. Pomáhajú mu v tom snímače, ktoré snímajú svetlo, vysielané diódou, ktoré sa odráža od povrchu dráhy a na základe toho vyhodnocuje ktorý motor a kedy bude reverzovať, aby sa robot otočil a pokračoval po dráhe.


Princíp :

Robot ide po bielej dráhe, snímače chytajú silný odraz, oba motory idú dopredu. Ako náhle narazí ľavý snímač na tmavú podložku, čo pre neho znamená slabý odraz svetla z diódy, zopne relé, ktoré prehodí polaritu pravého, čiže opačného motora, ktorý bude reverzovaním spôsobovať otáčanie okolo vlastnej osi a bude to robiť dovtedy, dokedy snímač opäť nenarazí na bielu a potom bude pokračovať ďalej. Taký istý princíp platí aj pre opačnú stranu.


Konštrukcia:

Je skonštruovaný poväčšine z Hliníkových plechov, plastového obalu, kvôli minimálnej hmotnosti, a dvoch gumových koliesok, ktoré využívam na trecí prevod. Pôvodne mal robot prevod ozubený ale okolnosti ma prinútili prevod zmeniť práve na Trecí. Tým pádom som mohol dať silnejšie motory a robot nabral na sile, aj na rýchlosti. Vzadu sa opiera o závesné koliesko ktoré spôsobuje mimovoľné zatáčanie. Na pohon som použil 24 V motory, napájané 9 V batériou ( 6x 1.5 V AA Batérie zapojené do série ) umiestnené v zadnej časti, kvôli posunutiu ťažiska dozadu.


Názov:

Po dlhom uvažovaní a mnoho pokusoch sme dospeli k názvu lepra, pretože pri každom reverze sa vnútri premiešavali súčiastky, keďže neboli poupevňované a dalo sa už len čakať, čo mu kedy odpadne.


Príspevok pridaný dňa: 08.01.2012 od užívateľa: .



Zanechať komentár:

Správa:


Nick:
Zobraziť všetky